Colinde românești în Trafalgar Square. Mii de londonezi au aplaudat corul mesagerilor tradițiilor românești

Colinde românești în Trafalgar Square. Mii de londonezi au aplaudat corul mesagerilor tradițiilor românești

Ideea și inițiativa s-au născut într-una dintre ședințele de lucru ale asociației ROconect din Marea Britanie, Primăria Londrei și-a dat acordul și a rezervat un spațiu generos în Trafalgar Square (unul dintre cele mai cunoscute locuri din zona centrală a Londrei, care comemorează marea victoria britanică de la Trafalgar în războiul napoleonian), profesorul de muzică Cornelius Orășanu de la școala Allegretto Music Academy din Londra a spus Da și, având-o alături pe Steffie Banu, fondatoarea ROconect, s-a apucat de audiții, iar ICR Londra s-a alăturat inițiativei și a sprijinit pregătirile găzduind repetițiile corului format din 50 de colindători.

Așa s-a născut un proiect care a scris o filă de istorie, căci emoțiile, bucuria, mândria s-au așezat pentru totdeauna în inimile miilor de participanți la ora magică a frumuseții cântului și portului tradițional românesc. În Trafalgar Square, de la ora 15 la 16, pe 16 decembrie 2023, 50 de colindători îmbrăcați în straie populare ilustrând diversele zone folclorice ale României au interpretat cele mai cunoscute colinde românești, între care Deschide, ușa, creștine, O, ce veste minunată!, Măruț, mărgăritar, Colindăm, colindăm, iarna, Astăzi s-a născut Christos.

Unul dintre soliștii corului, Florin Dumitru, a spus rugăciunea Tatăl Nostru în limba română, împreună cu toți cei din marea piață a Londrei, iar apoi un pastor britanic, cunoscător și iubitor al tradițiilor românești, i-a invitat pe toți cei prezenți să rostească împreună aceeași mare rugăciune a creștinătății și în versiunea în limba engleză, într-un mesaj simbolic al unirii inimilor și credințelor noastre într-o singură limbă, aceea a iubirii.

În public s-a aflat și Excelența Sa, Ambasadoarea României la Londra, Laura Popescu, care a cântat împreună cu corul și, la invitația dirijorului, a adresat urări de suflet, în limba română, publicului format din conaționali care locuiesc în Marea Britanie.

Unul dintre cele mai emoționante momente ale evenimentului, interpretarea colindului O, ce veste minunată!, avându-i ca soliști pe celebra muziciană Mara Prună, finalistă a concursului Românii au talent și absolventă a prestigioasei Guildhall School of Music & Drama, secția compoziție, și pe talentatul interpret Florin Dumitru, poate fi urmărit pe canalul de YouTube al vodcastului cultural destinat românilor din Marea Britanie, Inimile vorbesc românește.

Distribuiți

2 thoughts on “Colinde românești în Trafalgar Square. Mii de londonezi au aplaudat corul mesagerilor tradițiilor românești

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *