Ceremonia desemnării oficiale a Consulului Onorific al României în Țara Galilor, Dr. Nistor Becia

Ceremonia desemnării oficiale a Consulului Onorific al României în Țara Galilor, Dr. Nistor Becia

A Day to Remember: 3 aprilie 2024

Reportaj de Alice Năstase Buciuta; Fotografii de Paul Buciuta

În data de 3 aprilie 2024, la Swansea, cel de-al doilea oraș ca mărime al Țării Galilor, a avut loc evenimentul de oficializare a numirii dr. Nistor Becia în funcția de consul onorific al Țării Galilor.

O întâlnire superbă, elegantă, ai cărei pași protocolari au fost duși la bun sfârșit cu mare precizie.

Sosirea invitaților cu rang înalt este anunțată mai întâi de un Master of Ceremony – un crainic elegant, cu glas răsunător –  pentru ca toți cei deja prezenți în sală să fie pregătiți să-i întâmpine așa cum se cuvine.

Să asiști la o astfel de ceremonie oficială de desemnare a unei personalități într-o misiune și funcție publică, în oricare dintre bucățile de pământ care, adunate laolaltă, formează una dintre cele mai puternice țări din lume, Marea Britanie, este o șansă unică și memorabilă. Devii tu însuți parte dintr-un spectacol al protocolului, al respectului și al preciziei, elemente de conduită ce i-au făcut celebri pe britanici în întreaga lume.

Într-un asemenea eveniment, fiecare detaliu este bine pus la punct și, mai mult ca sigur, exersat înainte. Intrările și ieșirile sălii sunt la îndemână, steagurile sunt așezate acolo unde trebuie, ținutele tuturor oaspeților se încadrează într-un anumit cod vestimentar, punctualitatea este de la sine înțeleasă, muzica interpretată la harpă este armonioasă, sala luminoasă.

Sosirea invitaților cu rang înalt este anunțată mai întâi de un Master of Ceremony – un crainic elegant, cu glas răsunător –  pentru ca toți cei deja prezenți în sală să fie pregătiți să-i întâmpine așa cum se cuvine. „Se află aici His Majesty’s Lord Lieutenant of West Glamorgan, Mrs Louise Fleet…” Apoi, toate discursurile păstrează protocolul de a îi saluta și de a se adresa mai întâi celor cu rangul cel mai mare, iar oaspeții le ascultă cu sfințenie. Cuvintele alese dau strălucire frazelor spuse la microfon, așa cum lanțurile groase de aur dau strălucire umerilor, piepturilor și funcțiilor de primari și primărițe. 

Așa a fost la ceremonia oficială a desemnării dr. Nistor Becia drept consul onorific al României în Țara Galilor, iar momentul festiv s-a așezat în calendare și în conștiințe drept unul dintre cele mai importante evenimente ale comunității românești din Wales și, cu siguranță, un moment de însemnătate pentru autoritățile locale.

În sala de protocol a hotelului Mercure s-au adunat în jur de 100 de invitați, între care peste 25 de oficialități sau oaspeți speciali precum:

His Majesty’s Lord Lieutenant of West Glamorgan, Mrs Louise Fleet; HE, Ambassador Laura Popescu; Melanie James, High Sheriff of West Glamorgan; Diana Stroia, High Sheriff in Nomination; Jeremy Miles MS. Minister for Education and Welsh Language (Confirmation pending); Carolyn Harris MP Member of Parliament and Member of the United Kingdom Government; Mike Hedges MS, Member of The Senedd (Welsh Government) – for the constituency of Swansea East, Sue Tranka the Chief Nursing Officer for Wales (CNO) – Welsh Government Director of the Wales Strategic Migration Partnership; Anne Hubbard – Welsh Government.

Alături de aceștia, au sosit primarii, vice-primarii și consilierii locali: The Lord Mayor of Swansea, Councillor Graham Thomas; Rt. Hon. The Lord Mayor of Cardift; The Lord Mayor of Neath Port Talbot, Clir Chris Williams; The Rt. Worshipful, the Mayor of Newport, Councillor Trevor Watkins; Councillor Matthew Crowley, Deputy Mayor of Neath Port Talbot; Councillor Malcolm Colbran, Mayor of Merthyr Tydfil; Deputy Mayor, of Bridgend, Cllr Heather Griffiths, precum și invitații de seamă Chief Executive of Cwn Taf Morgannwg Health Board, Greg Dix (NHS); Superintendent Mark Kavanagh (Head of Communities & Neighbourhood Policing (Police); Chief Superintendent Chris Truscott (Police); Dr Henrietta Standley, Dean for International at Cardiff University; Director of the WHO Centre from Cardiff, Grace Thomas (WHO); Deputy Director of the WHO Centre from Cardiff, Kerry Phillips (WHO); President of the The Consular Association in Wales, Mr. Theo Coliandris (CAW); Vice President of the The Consular Association in Wales, Mr. Nigel Payne, (CAW).

Din partea Ambasadei României în Marea Britanie și Irlanda de Nord s-a mai aflat, alături de Excelența Sa doamna Ambasadoare, doamna Maria Artene, consilier ministerial. Alături de dr. Nistor Becia au fost prezenți soția și copiii săi, iar ca reprezentanți ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, filiala Marea Britanie și susținători ai fondatorului filialei, au fost prezenți președinta UZPR-UK Alice Năstase Buciuta, vice-președinții Andreea Salvage și Dan Sora, precum și, în calitate de foto-reporter și fotograf UZPR-UK, Paul Buciuta.

„Suntem aici să anunțăm oficial numirea dr. Nistor Becia drept consul onorific al României în Țara Galilor.”

E.S. Ambassador Laura Popescu

A fost o seară cu totul aparte, în special pentru românii stabiliți în Țara Galilor. Aceștia au avut ocazia de a-și saluta noul consul onorific, membru respectat și admirat al comunității locale de mai bine de 16 ani, și de a întâlni nu doar personalitățile din zonă, ci pe Excelența Sa, Doamna Ambasadoare Laura Popescu, Ambasador al României în Marea Britanie și Irlanda de Nord, venită special de la Londra pentru o vizită de lucru în Țara Galilor și pentru a oficializa numirea dr. Becia într-o funcție atât de importantă, deținută anterior de doamna Diana Stroia. De altfel, Diana Stroia a înmânat către dr. Becia, nu doar ștafeta acestei poziții în comunitate, ci și, simbolic, steagul românesc, explicând publicului prezent semnificația culorilor așezate pe drapel.

I-a revenit Doamnei Ambasadoare Laura Popescu misiunea de a anunța scopul marii întâlniri. După ce a salutat publicul nu doar în engleză, ci și în limba galeză, smulgând astfel ropote de aplauze de la toți cei prezenți, l-a prezentat pe dr. Nistor Becia, în personalitatea sa complexă:

„Suntem aici să anunțăm oficial numirea dr. Nistor Becia drept consul onorific al României în Țara Galilor. După discuțiile fructuoase pe care le-am avut ieri și azi, sunt sigură că dr. Becia va fi susținut în mandatul său de oficialitățile și instituțiile din Wales. Cu peste 16 ani de muncă grea, dedicare și experiență acumulată  în sistemul de sănătate, dr. Becia a tratat mulți pacienți și a asistat oameni aflați în cele mai dificile situații. În prezent, lucrează ca senior psiholog în board-ul Swansea Bay University, iar anul trecut a fost recunoscut și premiat de NHS pentru munca sa cu refugiații ucraineni. Este, de asemenea, vice-președinte al Comitetului penru diversitate și echitate de la Swansea Bay, lider al mai multor  proiecte relevante precum Diaspora Network sau numeroase proiecte stiințifice. Pe lângă acestea, este fondatorul și președintele onorific al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, filiala Marea Britanie, care împlinește trei ani de activitate”, a spus ES Doamna Laura Popescu, deschizând șirul discursurilor dedicate învestirii în funcție a dr. Nistor Becia.

Au făcut declarații, în continuare, și His Majesty’s Lord-Lieutenant of West Glamorgan, Mrs Louise Fleet, Melanie James, High Sheriff of West Glamorgan, precum și The Right Worshipful The Lord Mayor of the City and County of Swansea Councillor, Graham Thomas, toți prezentați cum se cuvine de către Mr David Matthew, Master of Ceremony (MC).

Ultimul discurs, așezat sub semnul emoției și al recunoștinței, a aparținut celui căruia i s-a datorat întâlnirea:

Excelențele voastre, Lord Lieutenent, High Sheriff, domnule primar din Swansea, onorabili primari și vice-primari, distinși oaspeți, doamnelor și domnilor. Sunt foarte mișcat de tot ceea ce s-a spus în seara aceasta. Nu mă emoționez cu ușurință, dar acum sunt foarte emoționat”, a mărturisit dr. Nistor Becia, în deschiderea declarației sale.

Sunt profund onorat să fiu numit consul onorific al Romaniei in Swansea si să reprezint românii în Țara Galilor.

Sunt 16 ani de când am venit aici și nu am mai plecat niciodată, pentru că m-am îndrăgostit de acestă țară. Pot spune că Țara Galilor este acum acasă pentru mine. Totuși, niciodată de-a lungul acestei perioade, nu am uitat România, și am păstrat legături puternice cu țara mea de origine, căutând mereu modalități de-a crea legături între lumea în care am trăit mai înainte și aceea în care trăiesc acum. Pentru că eu cred cu tărie că păstrarea legăturii cu rădăcinile tale este foarte importantă. De fapt România și Țara Galilor au multe asemănări. Poate că acesta este motivul pentru care m-am legat atât de profund de Țara Galilor, am îmbrățișat cultura galeză și am stabilit relații profunde cu oameni din Wales.

Ca psiholog, am avut privilegiul să îmi reprezint profesia la nivel național și european, având astfel șansa să văd importanța pe care parteneriatele o au pentru țările care se unesc în acest domeniu. De aceea, înțeleg cât de important este să aibă un reprezentant aici, în Țara Galilor, compatrioții mei români.

Aștept cu nerăbdare și entuziasm să-mi încep misiunea de a ajuta și servi comunitatea românească ce locuiește sau care se află în trecere prin Țara Galilor. În plus, abia aștept să dezvolt colaborarea noastră în domeniul business-ului, științei și culturii. Datorez profesiei mele faptul că stau acum în fata dumneavoastră drept consul onorific și, pentru aceasta, aș dori să aduc recunoaștere contribuției doamnei Diana Stroia, predecesoarea mea, care m-a încurajat să candidez pentru un asemenea rol, să mulțumesc Excelenței Sale, Laura Popescu, ambasadoare a României în Marea Britanie și Irlanda de Nord, pentru încrederea că voi fi un bun consul onorific pentru România, să îi mulțumesc His Majesty’s Lord Lieutenant, în fața căreia mi-am exprimat îndoielile, dar încurajarea venită de la Lord Lieutenant a însemnat enorm pentru mine. Nu în ultimul rând, vreau să mulțumesc familiei mele, colegilor si prietenilor care se află astăzi aici, cât și celor care n-au putut ajunge, deși și-ar fi dorit.

Vă sunt recunoscător tuturor pentru răbdarea și sprijinul acordat deciziei mele de a prelua această misiune. Vă mulțumesc”, a spus dr. Nistor Becia, consul onorific al României în Țara Galilor.

Restul ceremoniei a fost dedicat networkingului și felicitărilor adresate consulului onorific.

Lord-Lieutenant, Lord Mayor și Excelența Sa doamna Ambasadoare au făcut cunoștință mai îndeaproape cu oaspeții prezenți, iar aceștia s-au bucurat de recepția oferită și de muzica de harpă interpretată la nivel de excelență de muziciana Rhian Morgan.

Alice Năstase Buciuta
Website | + posts
Avatar
Fotografii de Paul Buciuta (UZPR-UK)
+ posts
Distribuiți

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *