„Între chin și amin”, între lacrimă și zâmbet. Proiecția filmului regizat de Toma Enache, la Londra

„Între chin și amin”, între lacrimă și zâmbet. Proiecția filmului regizat de Toma Enache, la Londra

În seara de Dragobete, biserica St John’s din Hyde Park s-a umplut de iubire românească, de emoție, de dor, de adevăr. Proiecția specială a filmului „Între chin și amin”, în prezența regizorului Toma Enache – autor, printre altele, al binecunoscutului film „Nu sunt faimos, dar sunt aromân” – a adunat laolaltă câteva sute de români trăitori în Marea Britanie, care au ales să privească în față un adevăr al istoriei ce nu trebuie uitat niciodată: că dictaturile năruie lumea din temelii și că asta s-a întâmplat și în România în anii cumpliți ai comunismului.

Filmul artistic, care a primit peste 50 de premii internaționale, deconspiră cutremurătoarele abuzuri făptuite în închisorile comuniste, așezând, însă, în fundal, o poveste de mare dragoste în al cărei miez de lumină se refugiază toată speranța și credința universului.

A fost o întâmplare artistică plină de poezie, de îngeri, de muzică, de emoții intense. Tânărul violonist Iohan Coman a deschis seara cu acordurile unei balade de George Enescu, iar interpretarea sa dumnezeiesc de frumoasă a setat întâlnirea la nivel de grație și desăvârșire. Au urmat poeziile regizorului Toma Enache și ale scriitoarei Alexandra Svet, împletite într-un recital care și-a argumentat prin fiecare vers titlul: „Poezia va salva lumea”. După care proiecția filmului a fost o evadare din timp, o întoarcere într-o realitate crudă pe care, pentru a nu o repeta, trebuie să o cunoaștem și să-i retrăim, transfigurate, emoțiile.

Proiecția a fost urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul Toma Enache. Dar, pentru că promisiunea serii a fost că „poezia va salva lumea”, Toma Enache a încheiat intervenția sa recitând câteva strofe din „Luceafărul” lui Eminescu în dialectul aromân al limbii române și apoi poemul „Dacă noi doi am fi citit aceleași cărți”, de Alice Năstase Buciuta, prezentatoarea evenimentului – ca un preambul al momentului în care cei doi scriitori veniți din România, Toma Enache și Alexandra Svet, au oferit autografe pe volumele lor de poezie.

Regizorul Toma Enache, recitând din Luceafărul, în aromână

Invitata specială a serii, marea soprană Nelly Miricioiu, a adresat publicului câteva cuvinte de încheiere, mărturisind că scenele filmului au făcut-o să rememoreze, dureros, nenumărate amintiri legate de nedreptățile regimului și de marile încercări ale vieții și carierei sale începute, de asemenea, în anii comunismului.

Evenimentul a făcut parte din campania de strângere de fonduri destinate finalizării marelui proiect cinematografic căruia Toma Enache i-a dedicat ultimii săi ani: filmul artistic de lungmetraj despre George Enescu, „Geniul și prințesa”, a cărui premieră sperăm că va avea loc până la finalul acestui an.

Organizatorii și partenerii acestei întâlniri speciale au fost La Steaua Film Studios, Floarea din asfalt, RoConect, Nepsis, Happy People Learning Centre, Sf Stefan- „We build to Last”, Ria Money Transfer, Manole UK, RCCT-Romanian Cultural and Charity Together, Români în UK, UZPR-UK, Inimile vorbesc românește.

Avatar
Fotografii de Paul Buciuta (UZPR-UK)
+ posts
Avatar
Departamentul de Comunicare UZPR-UK
+ posts
Distribuiți

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *