Inițiativa de promovare a problemelor de sănătate mintală lansată de doamna Diana Stroia-Matthews consulul onorific al României in Tara Galilor și psihologul de origine română, dr. Nistor Becia, are ca scop informarea, implicarea și sprijinul în ceea ce privește sănătatea mintală și bunăstarea sănății mintale pentru comunitatea de români din Țara Galilor. In același timp se urmărește implicarea și colaborarea cu autorățile galeze în vederea adaptării în funcție de nevoi sau chiar dezvoltării serviciilor necesare.
In acestă direcție și în contextual situației actuale privind conflictul din Ukraina vă prezentăm următoarele informații care sperăm să fie de folos:
Din discutiile inițiate cu forumurile sistemului de sănătate din Țara Galilor și cu Consiliul pentru Serviciul de Voluntariat (CVS) din Swansea și Neath Port Talbot rezultă că este încurajată comunitatea noastră de români. Este pusă la dispoziție ‘EYST Multi-lingual Helpline Wales’ o resursă utilă, deoarece limba română este o limbă listată. Astfel se acționează ca un serviciu care pune în direcția necesară persoanele care vorbesc alte limbi decât engleza sau doresc să vorbească în limba lor materna.
Home – EYST Multi-lingual Helpline Wales (multilingualhelpline.wales)
Microsoft Word – MHW Romanian.docx (multilingualhelpline.wales)
Pentru copii, tineri, părinții acestora și profesioniștii care lucrează cu ei, vă prezentăm websitul ‘tidyMinds’ făcut în numele Consiliului de Sănătate Swansea Bay University Health Board pentru a-i ajuta pe cei în nevoi ca să înțeleagă modul în care parcurg această perioadă tensionată, felul în care se simt, dar și găsirea de sfaturi și sprijinul potrivit. Acest website este de altfel tradus și in limba română și se lucrează continuu pentru a răspunde nevoilor, inclusiv dezvoltarea unei versiuni pentru adulți în care psiholog dr Nistor Becia și doamna Diana Stroia-Matthews consulul onorific al României în Tara Galilor sunt implicati direct în a oferi consultanță și informații utile relevante minorităților din Țara Galilor. Se speră ca noul website pentru adulti să fie disponibil în luna mai.
Pagina principală – Tidy Minds
Situația din Ucraina este traumatizantă pentru membrii familiilor dar și pentru prietenii sau apropiatii care locuiesc în prezent în Țara Galilor. Linia telefonică de asistență pentru sănătate mintală CALL (Community Advice & Listening Line) este disponibilă 24 de ore din 24 pentru a oferi sprijin.
Sunați la 0800 132737 sau trimiteți un sms la „Ajutor” la 81066.
C.A.L.L. Mental Health Helpline – Community Advice and Listening Line (callhelpline.org.uk)
Site-ul CALL, de altfel, este un bun îndrumător privind cele mai comune probleme de sănătate mintală și oferă idei despre cum pot fi abordate. Problemele pentru care găsiți ajutor pe acest website sunt enumerate în casetele de mai jos iar abordarea folosită se numește Terapie cognitiv comportamentală (CBT).
CALL Portal: Primary Care Self Assessment (callhelpline.org.uk)
Refugiații și solicitanții de azil s-au confruntat adesea cu traume fizice sau psihice în călătoria lor spre Țara Galilor. Asigurarea accesului refugiaților și a solicitanților de azil la servicii de sănătate, inclusiv la servicii de sănătate mintală, este o prioritate. Acest site explică unde și cum pot primi asistență medicală refugiații și solicitanții. Toți solicitanții de azil și refugiații pot avea acces la tratament medical gratuit de la Serviciul Național de Sănătate (NHS) din Țara Galilor.
Sanctuary | Health and well-being (gov.wales)
Dacă sunteți un membru de familie al unui cetățean britanic care locuiește în mod normal în Ucraina și intenționați să solicitați o viză pe ruta migrației familiale, citiți instrucțiunile privind vizele pentru membrii de familie apropiați ai cetățenilor britanici care locuiesc în mod normal în Ucraina. Ar trebui să sunați la +44 (0) 300 3032785 pentru asistență înainte de a aplica.
Factsheet: Home Office action on Ukraine – Home Office in the media (blog.gov.uk)
Lucrăm continuu și sperăm că vom putea posta pentru a va pune la dispoziție și alte știri în ceea ce privește progresul colaborărilor făcute cu autoritățile din Țara Galilor, cât și o serie de resurse și linkuri utile.
Nistor Becia
Diana Stroia-Matthews