aprilie 18, 2024
Ziua Națională a României la Londra

Ziua Națională a României la Londra

Marble Arch din Londra, iluminat în culorile tricolorului

Ambasada României la Londra a celebrat Ziua Națională a României 2022 printr-o serie de evenimente dedicate promovării României și comunității românești în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Emblematicul monument Marble Arch din Londra a fost iluminat în culorile drapelului României la 1 decembrie 2022, fiind pentru prima dată când un astfel de eveniment are loc în capitala Regatului Unit. Inițiativă a Ambasadei, această premieră a fost posibilă cu sprijinul Westminster City Council.

Recepția care a reunit reprezentanți și membri ai comunității românești a fost organizată la 1 decembrie în Canary Wharf, loc simbolic, dat fiind că un român, Sir George Iacobescu, a avut o contribuție decisivă la construirea impresionantului cartier londonez. În discursul său, pe lângă evocarea legăturilor puternice dintre cele două țări, ambasadorul României în Regatul Unit, Laura Popescu, a vorbit despre vasta comunitate românească de aici și rolul semnificativ al acesteia în societatea britanică. De altfel, potrivit celor mai recente statistici, limba română este a treia cea mai vorbită limbă în Anglia și Țara Galilor.

În cadrul evenimentului, ambasadorul Laura Popescu a evidențiat inițiativele misiunii diplomatice pentru sprijinirea procesului de integrare a cetățenilor români și a eforturilor de coagulare ale comunităților și asociațiilor românești. De asemenea, a evocat activitatea intensă și complexă a echipei Consulatului General Londra, consulatul cu cele mai multe servicii consulare la nivelul rețelei consulare a României.

Celebrarea Zilei Naționale a României la Londra a inclus, la 2 decembrie, o recepție dedicată autorităților britanice, corpului diplomatic acreditat la Londra, mediului de afaceri, mediului academic și cultural, evenimentul reunind inclusiv reprezentanți de nivel înalt ai guvernului britanic. În cadrul intervenției sale, ambasadorul Laura Popescu a evidențiat nivelul foarte bun al relațiilor bilaterale în multiple domenii în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit, legăturile istorice dintre cele două țări și contribuția majoră a comunității românești în diferite paliere esențiale ale societății și economiei britanice. Totodată, a punctat sprijinul multisectorial oferit Ucrainei de către România în contextul conflictului generat de agresiunea Federației Ruse și a subliniat angajamentul ferm al României pentru securitatea transatlantică, zilele trecute având loc la București Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO, cea mai importanta reuniune NATO găzduită de România după Summitul din 2008.

Un alt eveniment circumscris sărbătoririi Zilei Naționale a României este expoziția ”355 de ani de prezentare a realităților românești în presa britanică”, vernisată la Institutul Cultural Român din Londra la data de 30 noiembrie 2022 și având drept curator pe Lia Brad Chisacof, cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române. Expoziția cuprinde fragmente documentare din presa scrisă britanică referitoare la diferite aspecte sociale și momente cheie ale istoriei României, prima mențiune datând din anul 1667. Expoziția este deschisă până la data de 15 ianuarie 2023.

Avatar
Departamentul de Communicare UZPR UK
+ posts
Website | + posts
Distribuiți

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *