În dimineața zilei sfinte a Împăraților Constantin și Elena, pe 21 mai 2023, moldovenii din Londra și-au luat straiele de sărbătoare, pancartele, steagurile și dorurile și și-au dat întâlnire la Marble Arch, la ora 9 a Marii Britanii, aceeași cu ora 11 a țărilor aflate de o parte și de alta a Prutului. Ora la care, la Chișinău, începea Adunarea Națională „Moldova Europeană”, meetingul convocat de președinta Maia Sandu pentru a arăta lumii că cetățenii moldoveni își doresc recunoașterea apartenenței lor europene.
La Chișnău s-au adunat aproape 80.000 de cetățeni, iar invitata specială a Maiei Sandu, Președinta Parlametului European, Roberta Metsola, a rostit în limba română sloganul și mesajul cel mai însemnat al adunării: “Europa este Moldova. Moldova este Europa”.
La Londra au fost în jur de 100 de moldoveni, care s-au adunat în îmbrățișarea unei hore, a unei fotografii ce-a încercat să-i cuprindă pe toți, a câtorva ore petrecute împreună în emoție, bucurie și speranță.
Nu s-au ținut discursuri, dar versurile cântecelor care-au răsunat lângă Marble Arch au ținut loc de sloganuri, prin versurile poetului martir Dumitru Matcovshi:
Sfântă ni-i casa cu focul ei veşnic din vatră,
Sfântă ni-i casa cu pragul ei tare de piatră,
Sfântă ni-i casa din leagăn de dor ce coboară,
Sfântă ni-i casa ce creşte feciori şi fecioare.
După încheierea evenimentului, am stat de vorbă cu scriitoarea, jurnalista și muziciana Vica Demici și cu unul dintre fondatorii grupului FreeMoldova, Val Lazur.
Vica Demici: Republica Moldova trebuie să aleagă între întuneric și lumină. Tertium non datur
Adunarea diasporei din Londra pe 21 mai a fost un moment deosebit de solidaritate cu cei care au ieșit în Piața Marii Adunări Naționale la Chișinău, alături de Maia Sandu și Roberta Metsola. Mai mult decât atât, a fost și o ocazie de mare importanță pentru a intra o dată în plus în vizorul europenilor, care tot mai des vorbesc și scriu despre posibilitatea ca țara noastră să se alăture Uniunii Europene.
Consider că suntem la o răscruce istorică fără precedent, în care nu este loc de nuanțe și de jumătăți de măsură, chiar dacă eu am evitat întotdeauna extremele – o deformare profesională din munca în diplomație – și am ajuns să adopt, din această cauză, nuanțe și în maniera mea de scriere literară. Dar azi cred că fiecare cetățean din Republica Moldova trebuie să aleagă între întuneric și lumină. Tertium non datur.
Acum avem și o oportunitate unică să valorificăm tot ce s-a făcut până azi de generațiile care au trăit cu visul ca moldovenii să revină acolo unde le este rădăcina, în familia europeană. Această prezență masivă la Adunarea ‘Moldova Europeană’, atât acasă, cât și în diasporă, este rezultatul muncii și sacrificiilor noastre colective, a bunicilor și părinților noștri. De-a lungul anilor, Republica Moldova a trecut prin multe provocări și dificultăți, dar nu ne-am lăsat descurajați. Am perseverat și am luptat pentru valorile și principiile pe care le împărtășim cu Uniunea Europeană: democrația, respectul pentru drepturile omului și statul de drept.
Diaspora din Londra trăiește într-un stat civilizat, așa că știe din propria experiență că integrarea Republicii Moldova în familia țărilor europene nu este doar un scop în sine, ci și un mijloc de a asigura un viitor mai bun pentru cetățenii noștri rămași acasă. Aceasta va aduce cu sine oportunități economice, investiții și dezvoltare durabilă. Vom avea acces la piața unică europeană, ceea ce va deschide noi uși pentru întreprinzătorii noștri și va stimula inovația și creșterea economică.
Și nu e vorba doar de beneficii materiale. Este și despre valorile pe care le vom împărtăși cu celelalte țări membre. Iar intelectualitatea, artiștii, oamenii de știință, scriitorii vor avea de câștigat enorm. Pe 21 mai, la Marble Arch, moldovenii din diasporă au arătat că fiecare, indiferent de locul de trai, are un rol de jucat în procesul reunirii cu Vestul și, împreună, putem construi o Republică Moldova mai puternică și mai prosperă.
Doar așa, împreună, putem să lucrăm în armonie, uniți de acest pod de sprijin și prietenie, între cei de acasă și cei stabiliți în afară, pentru a face din visul nostru de a adera la Uniunea Europeană o realitate. Doar împreună, cot la cot, diaspora și oamenii frumoși de acasă vom putea fi inspirația pentru generațiile viitoare și vom putea crea un viitor mai bun pentru Republica Moldova.
Val Lazur: Unica noastră salvare este Uniunea Europeană
Alice Năstase Buciuta – UZPRUK: Cum și când ați înființat Free Moldova? Ce vă doriți să creați în acest grup?
Val Lazur: FreeMoldova s-a înființat pe 28.06.2018. În acea perioadă începuseră o serie de proteste în Republica Moldova împotriva dezmățului oligarhic, care întrecuse orice linie a bunului simț (furtul miliardului de dolari, laundromatul rusesc, justiția coruptă până în măduva spinării, concesionarea aeroportului prin abuz, nivelul de trai tot mai scăzut etc). Protestele erau organizate de platforma Da și partidul extraparlamentar PAS condus de Maia Sandu. La apelul liderilor Platformei Da și PAS, toată diaspora moldoveană s-a organizat și a protestat în țările lumii. Noi, cei din Londra, ne-am organizat în față la ministerul de externe pentru a-i face pe politicienii englezi să deschidă ochii la evenimentele din Chișinău, unde democrația dispărea treptat cu trecerea timpului. După protest, am rămas vreo 30 de persoane și am început discuția pentru a ne organiza. Eu am concepția că orice luptă se câștigă dacă ești organizat și există o tactică. Din acel moment s-a creat un nucleu de oameni cointeresați în această idee. Am rămas în legătură și am ajuns la concluzia creării grupului FreeMoldova Londra. S-a creat și o structură internă, în funcție de posibilitățile persoanelor implicate și în funcție de ce locuri de muncă aveau, ce timp, ce familie, și am creat Biroul FreeMoldova, unde suntem 14 membri, și Consiliul FreeMoldova. Dintre consilieri a făcut parte și Natalia Gavrilița, fost premier până nu de mult… Iar rezultatele noastre au ajuns și la celelalte celule de rezistență, FreeMoldova Milano, Dublin, Frankfurt sau Lisabona.
Alice Năstase Buciuta – UZPRUK: Ați realizat multe…
Val Lazur: Tot ce ne-a stat în puteri. Am organizat zeci de proteste și întâlniri. Avem echipe în mari orașe precum Londra, Dublin, Paris, Milano, Lisabona, Bologna, Frankfurt, Berlin, Tel Aviv. Am împărțit 6000 de sticle cu apă rece la protestul din 26 august 2018 și mii de stikere, pliante și flyere împărțite în toată Europa cu mesajul FreeMoldova. Un banner în centrul Chișinăului cu un mesaj puternic – ”Slujesc țării și poporului, nu dictatorului”, care a dispărut misterios după șase ore. Dodon a avut o conferința de presă la vizita sa din Londra. Eu, cu câțiva activiști, am înmânat jurnaliștilor înainte de conferință o scrisoare cu toate fărăde legile făcute de el. Am organizat proestul la concertul Carla’s Dreams… Sunt multe de spus, dar și mai multe de făcut și de aici înainte…
Alice Năstase Buciuta – UZPRUK: De câți ani sunteți la Londra și cu ce vă ocupați aici?
Val Lazur: Sunt din 2003 în UK și din 2004 la Londra. Eu am absolvit liceul Spiru Haret la București și Științe Politice și Administrative, tot la București, dar aici am făcut diverse joburi. Am lucrat în agricultură și în construcții, iar în prezent lucrez ca supervizor la mentenanța căii ferate din Paddington. Asta cred că se datorează ADN-ului de luptă și de adaptare la viață pe care îl avem noi românii. Nu pierdem timp și bani pentru a ne reprofila în alte domenii, cum fac alte popoare. Eu cred că din această cauză Moldova trăiește mai departe cu ajutorul remitențelor de peste 3 miliarde de $ trimise anual în țară de diasporă.
Alice Năstase Buciuta – UZPRUK: Cum vi se par comunitățile de moldoveni și de români de aici?
Val Lazur: De comunitățile moldo-românești aș spune că sunt foarte multe, dar parcă fără folos. Nu țin legătura între ele și parcă n-au găsit un element care să le unifice, deși e clar că, unificate, ar putea face mult mai multe lucruri împreună. Am putea lua exemplu de la comunitatea grecească și cea cipriotă de aici, care sunt foaret unite. De ce grecii și ciprioții născuți aici știu greaca și istoria lor în comparație cu românii și basarabenii?! Am întâlnit aici multe familii în care copiii nu mai știu limba română, ce să mai zicem de istorie?! În comunitatea grecească, au ore de limba greacă și istorie în weekend, în centrele lor de cultură, au radio local în limba greacă, în comparație cu comunitatea românească în care nu se fac prea multe lucruri. În aceasta direcție, cred că ambasadele moldo-române ar trebui să se așeze la aceeași masă și săa fie elementucestei unificări, de care vă spuneam mai înainte.
Alice Năstase Buciuta – UZPRUK: Ne-am întâlnit la adunarea de duminică, 21 mai, la Marble Arch, în Londra… Ce a însemnat pentru dumneavoastră și pentru cei din grupul pe care îl coordonați întâlnirea aceasta?
Val Lazur: Ieșirea diasporei din toate orașele a fost ieșirea de solidaritate cu cei peste 80.000 de oameni ieșiți la Chișinău, la îndemnul Președintei Maia Sandu, din dorința de-a arăta întregii lumi ce își dorește poporul moldav. FreeMoldova s-a alăturat la îndemnul dumneaei și dorim să arătăm lumii că socotim că Moldova este parte a Europei și locul ei este în Europa. De ajuns ne-au fost experimentele marilor puteri! Am trecut prin atâtea greutăți! Am fost alipiți Rusiei după cel de-al II-lea Război Mondial, fără să fim întrebați. Am fost înfometati, că doar acesta este primul pas al unei dictaturi, ca să țină sub control un popor. Peste 300000 de moldoveni au fost deportați în Siberia, toată inteligența Moldovei, ingineri, învățători, medici. Am fost sclavi la ruși, căci moldovenii au muncit în cele mai grele condiții, în arșiță erau transportați în mașini basculante, ca să lucreze ogoarele, iar apoi roadele erau duse la Moscova. Rușii au încercat să stârpească românismul din basarabeni prin aducerea directorilor ruși la fabrici, prin impunerea limbii ruse ca primă limbă de stat, prin demolarea bisericilor, pentru distrugerea cultului religios, mass-media de peste 70% în rusă și atâtea altele. Și, totuși, vorbim în 2023 tot în limba romană, și tot avem tradițiile românești. ADN-ul luptătorilor daci persistă în noi, și nu ne-am lăsat umiliți.
Așa că acum vrem ca Moldova să intre în familia Europa, pentru ca moldovenii să aibă o viață cu standarde europene, justiție europeană, infrastructură europeană. Moldova este sătulă de ruZZkii mir. Cred că este timpul pentru o altă etapă a istoriei, una progresistă și democratică.
Alice Năstase Buciuta – UZPRUK: Cum o vedeți pe Maia Sandu ca figura politica, dar și ca om?
Val Lazur: Pe Maia Sandu o cunosc de dinainte de a deveni președinte. FreeMoldova a organizat de câteva ori întâlniri cu diaspora aici la Londra. Este un om onest și simplu, este foarte inteligentă și avem un mare respect pentru tot ce face pentru Moldova. Să lași un job bine plătit la banca mondială pentru a te implica în politica murdară din Moldova, trebuie să ai mare curaj și dragoste față de patrie. Din această cauză am și luptat pentru ca dumneaei să ajungă președinte, fiindcă Diaspora a dat peste cap planurile lui Dodon, cu un avantaj de 11%, asta în condițiile care au fost atunci la alegeri, cu un număr limitat de buletine de vot limitate și cozi la secțiile de votare la care s-au stat câte 8-10 ore. Secția din Hackney a epuizat 5000 de buletine de vot la ora 17:00, iar în celelalte secții de votare din Londra a fost full-house, toate buletinele au fost epuizate. Atunci, voluntarii de la FreeMoldova au ajutat toată ziua la fluidizarea circuitului și la informarea alegătorului pentru a merge procesul cât de rapid s-a putut.
Și sunt multe alte acțiuni, puteți vedea pe pagina noastră de Facebook https://www.facebook.com/FreeMoldova multe alte activități în care ne-am implicat.
Revenind la întrebarea dumneavoastră, ca politician, Maia Sandu este exemplară. Totul ce a promis a îndeplinit. Cu onestitatea și corectitudinea ei a deschis toate ușile în politica externă. Ne mândrim cu ea și sper din tot sufletul să aibă energie și sănătate pentru următoarele alegeri.
Alice Năstase Buciuta – UZPRUK: Ce speranțe aveți pentru Moldova?
Val Lazur: Nu doresc să intru în problema unirii, căci e limpede că nu există voință politică în această direcție, nici de la București, nici de la Chișinău sau Bruxelles. Nu există nici voință publică reală, căci oamenii se gândesc că nu va investi nimeni minim 10 miliarde pentru a aduce Moldova la standardele României. Mai e și problema Transnistriei… Unica salvare a Moldovei este UE și NATO. NATO e limpede de ce, vedem ce orgii face Ruzzkii Mir în Ucraina. Iar economia Moldovei este la pământ din cauza resurselor energetice foarte scumpe, a războiului din Ucraina și a lipsei investițiilor, căci cine dorește să investească într-o țară șubredă, cu o justiție coruptă și război la hotar? Nimeni! Dacă o ținem pe aceeași cale, Moldova va intra în faliment în câțiva ani. Deci unica noastră salvare este UE. UE să investească în infrastructură și economie pentru a începe progresul economic în Moldova. Moldova a mai avut o șansă cu Vlad Filat, dar șansa aceea s-a epuizat. Acum efortul Maiei Sandu și PAS, plus conjunctura geografică actuală, ne-au mai adus o șansă pe care nu trebuie să o irosim.
Alice Năstase Buciuta – UZPRUK: Cum credeți că am putem ajuta mai mult țările noastre de aici, din diaspora?
Val Lazur: Un ajutor sunt sigur că îl facem deja prin remitențe. Este un flux mare de bani care participă la economia internă. Al doilea și foarte important lucru din punctul meu de vedere și pe care FreeMoldova îl face este informarea diasporei pentru a participa la procesul politic din țară. Paradoxul democrației este că în câte o țară cu o democrație solidă bazinul electoral care participa la vot este mic, iar acesta este exemplul Marii Britanii, dar la o democrație șubredă, cum este Moldova, participarea electorală este ridicată, dar fraudată – lumea iese la vot pentru un litru de ulei, hrișcă sau orez. Aici diaspora trebuie să-și spună cuvântul pentru a înăbuși votul corupt de-acasă. Iar diaspora moldovenească a demonstrat că se poate, prin alegerea Maiei Sandu și a majorității aproape constituționale a PAS-ului la parlamentare. Votul masiv al Diasporei a dat peste cap planurile Rusiei și ale clanurilor mafiote. Deci puterea e în mâna poporului și trebuie folosită.