Inimile vorbesc românește – un proiect dedicat românilor din Marea Britanie

Inimile vorbesc românește – un proiect dedicat românilor din Marea Britanie

Nelly Miricioiu, invitata primului episod al podcastului, în dialog cu Alice Năstase Buciuta. Fotografie de Paul Buciuta - noiembrie 2022, Londra

Fotografie de Paul Buciuta/ UZPR Marea Britanie

Ziua Națională a României, 1 Decembrie 2022, a adus românilor din Marea Britanie anunțul unui nou proiect editorial destinat românilor care trăiesc pe teritoriul regatului britanic, realizat de jurnalista Alice Năstase Buciuta cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala Marea Britanie. „Inimile vorbesc românește” este numele proiectului care a adunat o serie de cinci interviuri, realizate de Alice Năstase Buciuta, jurnalistă și scriitoare cu experiență vastă pe tărâmul scrisului românesc, realizatoare recunoscută de interviuri de impact, lector asociat al Facultății de Jurnalism a Universității din București și președintă a filialei britanice a celei mai mari asociații profesionale de creație publicistică și jurnalistică a ziariștilor din România și din comunitățile românești de peste hotare, UZPR.

“Inimile vorbesc românește” este locul de întâlnire cu personalități românești care trăiesc sau au proiecte profesionale în Marea Britanie, un spațiu virtual al mărturisirilor oneste legate de dificultățile – și avantajele – relocării într-un alt spațiu geografic, social și cultural,  al confesiunilor despre dorurile românești care pot și trebuie să fie transmutate în forță creatoare, în vibrație românească dăruită lumii întregi.

“Proiectul s-a născut din dorința mea de a afla cum să-mi folosesc dorurile pentru a-mi lua avânt în noua viață pornită aici, la Londra, cum să fac să păstrez în mine, nealterată, splendoarea limbii române, chiar dacă, zi de zi, sunt nevoită să vorbesc în altă limbă, cum să-mi țin fericită inima care iubește și vorbește românește, într-o lume care vorbește englezește”, a declarat Alice Năstase Buciuta. “După o experiență radiofonică de un an întreg, la un post de radio românesc din Londra, am simțit nevoia să merg mai departe cu apropierea de comunitatea noastră printr-un proiect jurnalistic modern și de impact, un video-podcast cultural care să aducă tuturor celor care trăiesc departe de casă și inspirație, și alinare, și sprijin, și bucurie, și doze consistente de curaj. Și, neapărat, conținut editorial de calitate, materiale într-o limbă română care să ne țină aproape de poezie, de vis, de noblețea limbii în care am crescut și în care continuăm să visăm oriunde ne-am afla pe acest pământ. Sunt bucuroasă că am primit sprijin de la Departamentul Românilor de Pretutindeni pentru realizarea primelor cinci episoade, sunt recunoscătoare că am parteneriate nobile cu asociații puternice din țara mamă și din lume, știu și simt că locul acesta de întâlnire va crește și va aduna multe inimi care vorbesc românește” a mai declarat Alice Năstase Buciuta.

Pe www.inimilevorbescromaneste.com puteți găsi video-podcasturi cu români de valoare și materiale care să readucă în fiecare dintre cei care trăiesc în țară sau în străinătate bucuria de a vorbi limba română.

Avatar
Departamentul de Communicare UZPR UK
+ posts
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *