Vlad Ivanov, Lucian Maxim și „Raport asupra iubirii“ de Augustin Buzura. Un eveniment teatral de excepție, la Londra

Vlad Ivanov, Lucian Maxim și „Raport asupra iubirii“ de Augustin Buzura. Un eveniment teatral de excepție, la Londra

În preajma zilei de Sânziene și încadrându-se perfect într-un șir de celebrări românești ale tradițiilor aduse de acasă în Marea Britanie, în data de 25 iunie 2023 a avut loc în Londra, la artsdepot, premiera britanică a spectacolului „Raport asupra iubirii“ – un monolog după romanul lui Augustin Buzura, „Raport asupra singurătății“ (tradus și publicat în Marea Britanie de Profusion International).
Textul montării – adaptat și semnat de Ramona Mitrică – a fost interpretat de marele actor român Vlad Ivanov și însoțit de muzică live, compusă și interpretată de Lucian Maxim, cu inserția unor fragmente muzicale înregistrate, interpretate de pianistul Alexandru Burcă.
Spectacolul a avut loc în limba română, cu supratitrare în limba engleză, iar în sala de spectacol s-au aflat, alturi de alți spectatori englezi sau români, Excelența Sa, Doamna Ambasadoare Laura Popescu, Sir George Iacobescu CBE, cunoscut om de afaceri englez de origine română, directorul executiv al grupului Canary Wharf, și Anamaria Buzura Maior – președinta Fundației Culturale Augustin Buzura.
Spectacolul a fost o desfășurare de forță artistică adusă în scenă, la cele mai înalte valori ale harului nuanțat în fine și uimitoare detalii ale emoției de Vlad Ivanov, actor român ce a demonstrat încă o dată că nu are nevoie decât de trupul, sufletul și talentul său excepțional pentru a da viață unei istorii, cu grație și putere artistică infinită.
Personajul interpretat de Vlad Ivanov este medicul Cassian Robert care, ajuns la o vârstă înaintată și retras în munți, rememorează momente de fericire sau neîmpliniri profunde, își amintește iubirile sale statornice sau trecătoare – leitmotivul fiind timpul care nu se mai poate întoarce, motiv pentru care medicul se simte extrem de aproape de sfârșit, plasându-se pe marginea prăpastiei și a vieții. Povestea oferă un labirint, tenebros și misterios de trăiri foarte intense, în care personajul lui Vlad Ivanov plonjează cu toată forța.

Vlad Ivanov:
 „Sunt mai mult decât încântat că spectacolul va fi prezentat, în premieră, în Marea Britanie. Mulțumesc întregii echipe de la artsdepot, pentru onoarea și bucuria pe care ne-o fac, invitându-ne să jucăm spectacolul pe scena lor.
 Îi mulțumesc Ramonei Mitrică, pentru invitația de a juca în acest spectacol, pentru felul profesionist și cald, în care a ales să se dedice acestui proiect. Aș dori să mulțumesc Fundației Culturale Augustin Buzura, pentru suflet și susținere. Romanul lui Augustin Buzura, plin de pasiune și înțelepciune, sper să fi născut un spectacol care să miște suflete.
 E o bucurie să mă întâlnesc, din nou, cu Lucian Maxim, un artist excepțional. Și o altă mare bucurie, întâlnirea cu pianistul Alexandru Burcă.
 Este un spectacol pe care îmi doresc să-l trăim împreună. Sunt foarte recunoscător că acest lucru se întâmplă și le sunt recunoscător tuturor celor care au sprijinit proiectul.
 Vă îmbrățișez și aștept să ne întâlnim!”

Vlad Ivanov a devenit cunoscut la nivel internațional pentru rolul din filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile“ al regizorului Cristian Mungiu, film premiat cu Palme d’Or la Cannes. Pentru acest rol Vlad Ivanov a primit titlul de Cel mai bun actor în rol secundar din partea Asociației Criticilor de Film din Los Angeles. Cariera sa internațională a continuat cu roluri în filme semnate de Maren Arde, László Nemes, Alexandros Avranas, Bong Joon-ho, Ivan Ostrochovský, Corneliu Porumboiu, Călin Peter Netzer și Radu Mihăileanu. Actorul a obținut numeroase premii: la Berlin, TIFF, Ierusalim sau acordate de Societatea Națională Americană a Criticilor de Film, Cercul Criticilor de Film din Philadelphia, Cercul Criticilor de Film din New York, Asociația Criticilor de Film din Toronto.
Lucian Maxim este compozitor și percuționist, membru al Orchestrei Naționale Radio, alături de care a cântat în numeroase țări din Europa și Asia. A lucrat foarte mult și pentru teatru, cu Andrei Șerban pentru „Trilogia antică“, cu Victor Ioan Frunză pentru „Ghetto“ sau cu Dana Dima pentru „Năpasta“. A colaborat cu muzicieni renumiți precum Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, José Carreras și Angela Gheorghiu. Membru al formației „Sarmalele reci“, a cântat și jazz cu Johnny Răducanu, Garbis Dedeian, Marius Popp, Puiu Pascu, Alexandru Anastasiu, Marius Mihalache, Teodora Enache și Emy Drăgoi

Spectacolul a fost prezentat la Londra de Profusion International (https://www.profusion.org.uk), în parteneriat cu artsdepot (https://www.artsdepot.co.uk), sponsorizat de: Fundația Culturală Română Prodan, Compania de construcții Gateville Group, Fundația Caritabilă a Familiei Rațiu, Crama Galicea Mare și susținut de: Fundația Culturală Augustin Buzura, Ambasada României la Londra, Romanian Culture and Charity Together, The Romanian and Eastern European Hub.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *