UZPR UK, dorința care a prins viată

UZPR UK, dorința care a prins viată

Scurta calatorie in timp, alaturi de D.D. Glavan

Calatorind inapoi in timp, ajungem la 6 octombrie 2014 cand, aproape de miezul noptii, primesc un e-mail din partea lui Doru Dinu Glavan, cu un subiect pe care, zarindu-l inainte de a lectura intregul continut, m-a bucurat: „O eventuala vizita”. 

Cu doar cateva zile inainte, il sunasem, era una dintre convorbirile noastre obisnuite pe care o aveam lunar, in care ii povesteam ultimele stiri din Tara Galilor. Cum pe vremea aceea eram doctorand la Londra si faceam naveta intre cele doua tari, intrasem intr-un dialog comparativ privind aceste regiuni si culturile lor, dialog pe care am simtit ca pretuitul meu prieten il gasise interesant si provocator, deopotrivă.  

In scurtul sau e-mail, cu modestia-i caracteristica Doru imi marturisea ca discutia noastra ii facuse o deosebita placere si ca l-a incitat ideea unei posibile vizite in Tara Galilor, pentru a vedea un spaţiu pe care-l considera fascinant si pe care nu l-a putut savura indeajuns cu ocazia vizitelor sale în spaţiul britanic, la diferite competiţii sportive din trecut. Am raspuns cu mare bucurie acestui e-mail, nerabdator sa petrec timp alaturi de omul pe care-l vedeam ca pe un parinte spiritual, mai ales ca nu mai fusesem in Romania de cativa ani.

Mult asteptata revedere nu a intarziat sa apara, iar in perioada 21-28 ianuarie 2015, a venit la mine. Vizita Tarii Dragonului Rosu (n.r. Tara Galilor) a inceput la Londra, cu o scurta oprire in Oxford unde, alaturi de Presedintele Doru Dinu Glavan am avut deosebita placere sa calcam pe urmele lui J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis, J.K. Rowling şi Lewis Carroll, in incercarea de a vedea unde au studiat sau predate. Asa cum toti acestia şi-au găsit aici inspiraţia pentru romanele minunate pe care le-au scris, tot asa si noi am sfarsit in a petrece timp si a ne imagina viitorul cu toate posibilitatile pe care viata ni le poate oferi. 

Spre norocul nostru, cateva dintre colegiile si cladirile Universitatii din Oxford au fost deschise in perioada aceea si, printre discutiile despre cei aproximativ 50 de castigatori  ai premiului Nobel care au studiat la Oxford, Doru mi-a povestit despre calatoriile sale si oamenii celebri  pe care a avut sansa sa-i intalneasca de-a lungul timpului. Dar mai important si mai fascinant decat orice, am invatat de la el despre oamenii de rand care i-au impactat succesul. Au fost povesti simple, de viata, dar cu o insemnatate atat de puternica. Ii spuneam atunci, cu fascinatie, ca ar putea scrie o carte despre toate aceste lucruri si intamplari si stiu bine chiar si acum ca, daca i-ar mai fi fost ingaduit sa ramane printre noi si ar fi scris aceasta carte, ar fi fost ceva extraordinar. 

UZPR UK, dorința geniului Glavan

Pas cu pas, din discutie in discutie in locul unde se poate spune ca se îmbină romantismul oraşului medieval cu vitalitatea centrului universitar internaţional, a luat nastere ideea ca, la finalizarea studiilor de doctorat, sa pot pune bazele unui nucleu UZPR in Marea Baritanie – un alt mod de  a ma intoarce acasa, de ma apropia de tara si de locul din care am plecat. M-a bucurat acesta idee, insa trebuie sa marturisesc si faptul ca, in aceeasi masura, ma simteam si usor timorat deoarece, asa cum i-am spus lui Doru, pe atunci, eu nu sunt jurnalist, nu am studii si nici experienta de jurnalist, sunt psiholog, iar tot ce am publicat pana acum a fost prin prisma profesiei mele. Doru a raspuns acestei reactii cu un zambet calduros, incercand sa-mi explice posibilitatea de inova in domeniul jurnalismului printr-o psihologie pozitiva. Spunea  ca de fapt psihologia și mass-media sunt cheile pentru promovarea perspectivei culturale a civilizației si, deci, un psiholog poate deveni un bun journalist, iar un jurnalist poate fi un bun psiholog in acelasi timp. Cuvintele acestea au ramas tiparite in mintea mea asemeni unei binecuvantari si incurajari – de a fi eu insumi, intr-o lume a oamenilor cu condei, asa cum Doru Dinu Glavan si-a dorit.

Vizita noastra a continuat in Tara Galilor, unde Doru și-a dorit mult sa viziteze câteva lăcașe de cult, pentru a asculta rugăciuni in limba galeza, o limba despre care imi spunea ca este una dintre cele mai vechi limbi celtice vorbită de vechii britanici celti. 

Pentru cei mai putin familiari cu acesta regiune, as mentiona aici faptul ca cunoștințele legate de limba galică sunt lacunare, întrucât celții au privilegiat oralitatea și memoria pentru transmiterea cunoștințelor. În afară de faptul că „cuvântul scris este mort”, Iulius Caesar nota, în Comentariile sale la Războiul Galic, că versurile învățate de la druizi nu trebuie să fie scrise. Doru avea un interes special pentru acest subiect. Atat in 2014, cat si la ultima intalnire, din septembrie 2021,  si-a manifestat curiozitatea legata de celti si isi dorea ca  Icoana Budescu – profesor de istorie, membru UZPR, să cerceteze și să scrie un articol despre rugăciunea „Tatăl nostru” în limba celtă, dialectul vorbit în Țara Galilor. Am înteles ulterior că interesul acesta avea o dimensiune existențială și personală pentru Doru Dinu Glavan. Poate ca prin aceasta cautare ar fi vrut sa gaseasca o cale pentru a intelege limba ingerilor in devenirea si drumul sau spre viata de apoi. Din păcate ,nu a mai fost timp astfel incat acest articol să fie scris și apoi prezentat spre publicare, așa cum si-a dorit. 

Dupa 7 de ani de la vizita Presedintelui Doru Dinu Glavan la Oxford si in Tara Galilor, in urma mai multor demersuri ambițioase și insistente, rugaciunile sale au fost ascultate, iar nucleul din Marea Britanie a prins viata in iulie 2021. Filiala UZPR UK are acum 8 membri activi și alti cativa doritori (romani si britanici) sa ni se alature. Doru era tare mandru si s-a bucurat inca de cand am facut primele demersuri pentru infiintarea UZPR UK, sustinandu-ma pana in ultimele sale clipe. 

La acest început de drum, dar in acelas timp de despartire a dimensiunii fizice cu parintele spiritual si Presedintele Doru Dinu Glavan ,cea mai mare dorință pe care o am este cea de unitate, de conlucrare, de implicare pentru ca UZPR să aibă în Marea Britanie o imagine modernă și respectabilă, asa cum el si-ar fi dorit. 

Psiholog Dr. Nistor Becia, Presedinte Filiala UZPR Marea Britanie 

+ posts
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *