Boris Johnson, prim-ministrul Regatului Unit (UK), a anunțat, miercuri, 19 ianuarie, 2022, în Parlament, că în câteva zile țara va renunța la măsurile restrictive impuse prin lege „din cauză la covid”! Folosesc această construcție sintactică ridicolă pentru că, de când cu pandemia, ea a contaminat limbajul uzual al românilor de pretutindeni, ne-a colorat viața, ne-a înveselit sau întristat, după caz, în funcție de umorul, starea sau răbdarea fiecăruia. „De ce a murit?”, „Din cauză la covid!”, „De ce lipsește de la lucru?”, „Din cauză la covid!”, „De ce e abătut?”, „Din cauză la covid”… și așa mai departe.
Pe scurt, prim-ministrul a anunțat că, începând de miercuri, 19 ianuarie 2022, munca la domiciliu „din cauză la covid” încetează, apoi, de joi, 20 ianuarie, se elimină folosirea măștilor în sălile de clasă, iar, începând de joia viitoare, 27 ianuarie, se elimină obligația de a purta mască în orice spațiu public. De asemenea, a fost anunțată menținerea obligației de autoizolare în cazul persoanelor testate pozitiv, însă, „această obligație nu va fi menținută veșnic”. Fiecare din măsurile de relaxare anunțate de Boris Johnson a fost primită cu aplauze și exclamații de aprobare de către parlamentari.
Nu am un instrument științific care să măsoare cât de mult preiau parlamentarii britanici din sentimentul popular, dar, probabil că entuziasmul și aplauzele parlamentarilor exprimă părerea a mulți, foarte mulți, britanici care s-au considerat mai loviți de măsurile restrictive decât de pandemie. Nu pot să știu dacă acest entuziasm este majoritar. Mai mult, în compania în care lucrez, am auzit colegi care și-au exprimat îngrijorarea față de faptul că această relaxare ar fi prematură, că eliminarea restricțiilor va duce la activarea unui nou val de îmbolnăviri. Apreciez că am auzit cam tot atâtea păreri de îngrijorare, câte au fost ale acelora bucuroși să arunce masca la tomberon și să se bucure de libertate, ca înainte de pandemie.
Cert este că „graba” guvernului conservator de la Londra de a elimina măsurile restrictive are temeiuri politice și economice. Politice, în sensul că guvernul vrea să acționeze în direcția în care „simte” că vor alegătorii, pentru a le câștiga simpatia și sprijinul politic. Economice, în sensul că economia, ca să „duduie”, are nevoie de dinamică, de mișcarea forței de muncă și a bunurilor. Creșterea economică, va avea, evident, influențe politice favorabile guvernului aflat la conducere. E un calcul cinic, la fel ca toate calculele politice. Încă se mai moare de covid în UK, însă, dacă pierderile sunt mai mici și vor fi mai mici, mai suportabile decât satisfacția unei vieți libere și îmbelșugate a majorității, probabil că sacrificiul va fi trecut la „efecte secundare”. Pe de altă parte, reversul medaliei ar putea însemna criză economică, sărăcie, instabilitate socială și politică. Cine din guvern dorește să riște așa ceva?!
Oricum, relaxarea inițiată de Guvernul de la Londra demolează teoria conspiraționiștilor, care se tem de punerea în scenă a unui plan global de eliminare a libertăților, de supunere și control a populației sau, mai rău, de exterminare prin vaccinare. Dar, probabil că cine e conspiraționist, e conspiraționist până la moarte(!), și o să auzim, mai nou, de planul de exterminare prin relaxare!
Una peste alta, ce-i sigur e sigur, viitorul este imprevizibil. Putem presupune, dar, nu putem ști cum vor evolua lucrurile. Personal, mă bucur de relaxare. Ceea ce mi se pare, însă, exagerat și periculos, stă în exprimarea: „obligația de autoizolare a persoanelor testate pozitiv nu va fi menținută veșnic”! Cu alte cuvinte, se vorbește de posibilitatea eliminării autoizolării a persoanelor infectate cu coronavirus. Bolnavii de covid urmând să fie tratați ca și bolnavii de gripă care pot merge, bine-mersi, la cumpărături, la teatru și la serviciu! Acuma, cine ia virusul, îl ia, să fie sănătos!
Aceasta nu-mi place! Eu mă gândeam exact invers! Adică, după toată experiența aceasta „din cauză la covid”, să fie obligate și persoanele infectate cu coronavirus și cele cu virusul gripal să stea acasă în autoizolare, în concediu medical. Pentru că și gripa este o boală foarte transmisibilă, grea, chiar periculoasă.
„Din cauză la covid” am învățat să nu ne mai călcăm pe călcâie, la cozi, în magazine, să nu ne mai suflăm în față când stăm de vorbă, să ne spălăm mai des pe mâini. Atitudini care, cred, ar trebuie păstrate și în vremuri fără pandemie. Nu spun să ne ferim unii de alții, să nu ne mai îmbrățișam, doar propun ca cei infectați cu un virus transmisibil periculos să stea acasă câteva zile, până le trece.
Matei Mircioane