Andreea Alexandru, Constantin Duma și Vadim Ghirdă, trei excepționali fotografi români în expoziția “Freedom/Libertate” de la ICR Londra

Andreea Alexandru, Constantin Duma și Vadim Ghirdă, trei excepționali fotografi români în expoziția “Freedom/Libertate” de la ICR Londra

Institutul Cultural Român din Londra, în parteneriat cu Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, a vernisat joi, 14 decembrie 2023, expoziția foto-documentară “Freedom/Libertate”, dedicată Revoluţiei Române din 1989 şi conflictului din Ucraina. În prezența Excelenței Sale Ambasadoarea Laura Popescu și prezidat de Aura Woodward, Președinta ICR Londra, evenimentul i-a avut ca invitați speciali pe cei trei inegalabili fotografi români, fotoreporteri de excepțional curaj ale căror merite documentare și artistice au fost recunoscute și apreciate cu mari premii în țară și în lume: Andreea Alexandru, Constantin Duma și Vadim Ghirdă.

Fotografiile Andreei Alexandru surprind emoția, umanitatea, bunătatea celor care s-au întâlnit în marele fenomen al migrației ucrainenilor în România, țara noastră fiind cea care deține cea mai lungă graniță cu Ucraina. Andreea Alexandru a început fotojurnalismul în 2008, lucrând pentru agenția Mediafax, iar din anul 2011 s-a alăturat Associated Press, agenția pentru care a ilustrat exodul refugiaților ucraineni și integrarea acestora în societatea românească. Tot Andreea Alexandru este cea care a documentat în imagini pentru Associated Press încoronarea MS Regele Carol al III-lea și funeraliile Reginei Elisabeta a II-a.

Constantin Duma este cunoscut drept „fotograful Revoluției”, fotografiile sale alb-negru fiind cele mai valoroase documente în imagini ale revoltei populare din Timișoara, care a declanșat Revoluția Română. Cariera lui Constantin Duma are peste cinci decenii, în care fotojurnalistul s-a distins prin ilustrarea multor evenimente politice majore, prin fotografia citadină sau imaginea de reportaj. În prezent lucrează la AGERPRES.

Vadim Ghirdă este, probabil, cel mai titrat fotograf român, deținând în portofoliu aproape toate marile premii internaționale ale domeniului, precum Atlanta Photojournalism Seminar First Prize 2007, 2015 şi 2023; Clarion Prize 2008; premiul I al Asociaţiei Fotografilor de Presă Americani, în 2013; World Press Photo 2017; Prix Bayeux-Calvados des correspondants de guerre 2022 şi celebrul Premiu Pulitzer pentru fotografie de război în 2023, alături de un colectiv fotografic. Și-a început cariera în 1990, pentru Associated Press, și a acoperit pentru marea agenție de presă evenimente politice și istorice de mare intensitate și însemnătate ale întregii lumi, precum conflictul din fosta Iugoslavie, bombardamentele Statelor Unite împotriva Statului Islamic din Siria sau anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia. A petrecut zece săptămâni la începutul războiului în Ucraina, apoi a revenit în țara invadată la un an de la începerea conflictului, realizând cronici fotografice de mare valoare documentară și, deopotrivă, artistică.

În această perioadă, locuitorii sau vizitatorii Londrei pot explora expoziția în aer liber, „Timișoara Incognito”, care va fi expusă pe panouri în jurul clădirii ICR din Belgrave Square și care celebrează Timișoara 2023 – Capitală Culturală a Europei.

Expoziția “Freedom/Libertate” este cu intrare liberă și poate fi văzută în sediul ICR Londra până pe 15 ianuarie 2024.

Fotografii de Paul Buciuta (UZPR-UK)
+ posts
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *